,

Cuvinte mangaietoare, Si de suflet ziditoare, Culese si …potrivite, Si-apoi voua daruite! Dar… din dar – STRANA ORTODOXA


 

Sfântul Mucenic Cosma Etolul († 4 august 1779), „Apostolul Săracilor“:
„Vom vedea oameni zburând prin văzduh asemenea păsărilor şi aruncând foc pe pământ. Oamenii vor alerga la morminte şi vor striga: Ieşiţi, voi, morţilor, şi daţi-ne nouă să intrăm în mormintele voastre.
Vor veni vremuri când duşmanii noştri vă vor lua totul, chiar şi cenuşa din vatră. Însă nu vă pierdeţi credinţa, asemenea altora.
Vor veni vremuri când va dispărea orice înţelegere între preoţime şi turmă. Preoţii vor deveni mai răi şi mai nelegiuiţi decât alţii. Oamenii vor fi sărăci, pentru că vor pierde dragostea şi grija faţă de săraci. Bogaţii vor sărăci, iar săracii vor muri.
Vor putea fi văzute trăsuri fără cai gonind pe câmpie mai iute ca iepurele.
Vor veni vremuri când ortodocşii vor fi învrăjbiţi între ei. Eu, însă, vă sfătuiesc să păstraţi pacea şi înţelegerea. (…) În şcoli se vor preda asemenea ticăloşii, că e cu neputinţă să vi le imaginaţi“.
(Din: “Staretii despre vremurile de pe urma“)

***********************************************************

22894515_356875218094849_5253617201900563528_n.jpg

”Cu cat esti mai in suferinta si in dificultati si esti ”disperat” dupa Dumnezeu, cu atat mai mult El iti vine in ajutor, Se dezvaluie Cine este si iti arata calea de iesire.”
Pr. Serafim Rose,”Descoperirea lui Dumnezeu in inima omului”

**************************************************************

22815449_356543558128015_3328922610840485247_n.jpg

Psalmul 55
1. Mantuieste-ma, Doamne, ca m-a necajit omul; toata ziua razboindu-se m-a necajit.
2. Calcatu-m-au vrajmasii mei toata ziua, ca multi sunt cei ce se lupta cu mine, din inaltime.
3. Ziua cand ma voi teme, voi nadajdui in Tine.
4. In Dumnezeu voi lauda toate cuvintele mele toata ziua; in Dumnezeu am nadajduit, nu ma voi teme: Ce-mi va face mie omul?
5. Toata ziua cuvintele mele au urat, impotriva mea toate gandurile lor sunt spre rau.
6. Locui-vor langa mine si se vor ascunde; ei vor pazi calcaiul meu, ca si cum ar cauta sufletul meu.
7. Pentru nimic nu-i vei mantui pe ei; in manie popoare vei sfarama, Dumnezeule.
8. Viata mea am spus-o tie; pune lacrimile mele inaintea Ta, dupa fagaduinta Ta.
9. Intoarce-se-vor vrajmasii mei inapoi, in orice zi Te voi chema. Iata, am cunoscut ca Dumnezeul meu esti Tu.
10. In Dumnezeu voi lauda graiul, in Dumnezeu voi lauda cuvantul;
11. In Dumnezeu am nadajduit, nu ma voi teme: Ce-mi va face mie omul?
12. In mine sunt, Dumnezeule, fagaduintele pe care le voi aduce laudei Tale,
13. Ca ai izbavit sufletul meu de la moarte, picioarele mele de alunecare, ca bine sa plac inaintea lui Dumnezeu, in lumina celor vii.

*************************************************

22730476_356471311468573_1993773362984253534_n.jpg

”Precum voieste Domnul ca om prin om sa se mantuiasca, asa se sarguieste Satana ca om prin om sa se piarda. De aceea nu te lipi de barbatul dispretuitor, viclean si limbut, ca sa nu mergi cu el la munci. Caci de abia dobandeste cineva mantuirea stand in preajma celui drept. Dar daca traieste cu cel viclean, va cadea in valuri, cum se umple cineva de lepra, fara sa bage de seama.” (Filocalia, vol. 4)

************************************************

22815418_356384308143940_4565043828471601386_n.jpg

”Mă întrebi dacă, înainte de a merge să te mărturiseşti şi să te împărtăşeşti, trebuie să te duci pe la persoanele pe care le-ai supărat ca să le ceri iertare, când ştii că nu vei reuşi nimic mai mult decât să încasezi o doză bună de ironii şi de „epitete ornante”.
Cred că nu trebuie să priveşti lucrurile atât de strict şi de „legal”. Primul lucrul pe care trebuie să-l urmăreşti este conştiinţa curată a păcătoşeniei tale. Când vei trăi lucrul acesta şi când căinţa adevărată va prinde rădăcini în sufletul tău, atunci probabil că şi oamenii aceia se vor fî transformat în interior într-un mod asemănător. Dacă totuşi ştii că lucrul acesta nu se petrece şi că, într-adevăr, te vor ironiza sau te vor înjura, atunci cere iertare de la Dumnezeu prin rugăciune, dar şi de la oamenii aceia, în adâncul inimii tale. Apoi, du-te la duhovnic şi te mărturiseşte cu căinţă şi zdrobire de inimă. După toate acestea, consideră subiectul încheiat şi linişteşte-te.”
Sfântul Macarie de la Optina

********************************************************

23168056_358998121215892_5132111104346481859_n.jpg

”Rabdare nu este suportarea cuiva. Cand spun ca suport pe cineva, este ca si cum as spune: “Acela este vai de el, eu sunt bine si-l suport”. Rabdarea adevarata este sa simt vinovatie pentru starea lui si sa ma doara pentru el. Aceasta are multa smerenie si dragoste, si atunci primesc harul lui Dumnezeu si este ajutat si celalalt. Sa presupunem ca vad pe cineva schiop sau surd sau drogat; trebuie sa gandesc: “Daca as fi fost eu intr-o stare duhovniceasca buna, as fi rugat pe Dumnezeu si l-ar fi facut bine“, pentru ca Hristos a spus: “Va voi da putere sa faceti minuni mai mari decat Mine” , si astfel vine durerea, dragostea pentru acela. In timp ce, daca spun: “Ei, ce sa-i fac, este infirm, sa stau putin alaturi de el; de altfel voi avea si plata“, atunci il suport pe aproapele si ma indreptatesc pe mine insumi ca mi-am facut datoria.”
Sfantul Paisie Aghioritul

*****************************************************

23130871_358519341263770_2321441995184683066_n (1).jpg

”Inlauntrul durerii se ascunde mai multa dragoste decat in dragostea fireasca. Caci, daca suferi pentru celalalt, il iubesti putin mai mult. Dragoste cu durere inseamna sa strangi in brate pe un frate de-al tau care are demon, iar demonul sa plece. Fiindca dragostea care imbratiseaza, dragostea duhovniceasca cu durere, daruieste fapturilor lui Dumnezeu mangaiere dumnezeiasca, ii ineaca pe demoni, slobozeste suflete si vindeca rani cu balsamul dragostei lui Hristos pe care il varsa.”
Sf. Paisie Aghioritul, “Patimi si virtuti“

****************************************************

22885779_356794958102875_426461285516379513_n.jpg

“Acuma toata lumea isi da seama ca a inceput epoca lui Antihrist. Adica stramtorarile vor fi mult mai grele decat in timpul marxismului, pentru ca antihristii de acum, care conduc toata lumea acuma, ne urasc mult mai mult Ortodoxia decat chiar marxistii… Falsifica si Evanghelia, falsifica tot adevarul si creeaza un haos, ca lumea sa nu stie cum sa se orienteze si sa nu stie sa-si faca asa, un mic plan de nadejde, cum sa se apere…
Legile se schimba vertiginos, de pe o zi pe alta, se desfiinteaza zi de zi tot ce mai are o pregatire legala – armata desfiintata, toate se vor desfiinta, ca sa ramana numai legea calailor…
Mantuitorul a spus ca LIBERTATEA inseamna sa cunosti Adevarul. Cunoaste intai bine Adevarul si apoi esti liber in constiinta ta sa hotarasti orice. [Relatarea episodului din Iov in care este aratat cum Dumnezeu nu l-a lasat pe diavol sa se atinga de sufletul lui Iov, de constiinta si liberul lui arbitru]. Eu, dupa liceu, am studiat intai Dreptul si am invatat ca toate popoarele, in epoca crestinismului, au respectat, in constitutia lor, liberul arbitru si libertatea constiintei. Acuma nu se mai respecta, acuma se face inocularea cu forta…
Diavolul a incercat de multe ori sa se ridice peste tronul lui Dumnezeu si impotriva lui Dumnezeu: prima data in fruntea cetei [ingerilor cazuti], a doua oara la Turnul Babel, si a treia si ultima data, cand nu mai respecta [libertatea, constiinta omului], cum a respectat pana acuma – de frica de a fi trimisi de Dumnezeu in fundul iadului. Pentru ca a spus clar Dumnezeu: ‘Sa nu te atingi de constiinta, de liberul arbitru’. Acuma ei trec si peste asta, ca sa faca inocularea asta cu forta. De aceea si prigoana va fi mai mare. Si spune Mantuitorul ca va intra un fel de panica si dragostea crestina se va raci, se vor vinde, se vor uri si se vor ucide unii pe altii, cum a fost la Pitesti, metoda care acuma este aplicata peste tot, in toata lumea de catre aceiasi tortionari sau de aceiasi fii ai Satanei… Deci cine e naiv si se increde in ei sau cine ajunge la o stare de panica, de teama poate sa ajunga in deznadejde si sa faca ceea ce s-a prorocit… Dar cine se roaga bunului Dumnezeu si-si pune nadejdea numai in El.., spune Mantuitorul ca“vremurile lui Antihrist se vor scurta pentru cei alesi”…

“Au nu se vand doua vrabii pe un ban? Si nici una din ele nu va cadea pe pamant fara stirea Tatalui vostru.
La voi insa si perii capului, toti sunt numarati.
Asadar nu va temeti; voi sunteti cu mult mai de pret decat pasarile”.
Deci cine isi pune nadejdea in Dumnezeu, cum spune Biserica noastra,
“Ridica-voi ochii mei la cer, de unde va veni ajutorul meu; ajutorul meu de la Domnul, Cel ce a facut Cerul si pamantul…”
Parintele Adrian Fageteanu

*************************************************

23032818_358256111290093_1204339492748925533_n.jpg

”Până să vină vremurile de acum, popoarele europene întrebuinţau cuvântul „judecată” în loc de „criză” de câte ori se abătea asupra lor vreo nenorocire. Acum a fost doar înlocuit cuvântul vechi cu unul nou şi cel pe înţeles cu unul de neînţeles.
Când era secetă, se spunea: „Judecata lui Dumnezeu!” Când era inundaţie: „Judecata lui Dumnezeu!” Când era război sau molimă: „Judecata lui Dumnezeu!” Când era grindină, cutremure, omizi, şoareci, iarăşi şi totdeauna: „Judecata lui Dumnezeu!” Iar asta înseamnă: criză prin secetă, criză prin inundaţii, criză prin războaie, molimi şi aşa mai departe. Şi actuala restrişte financiar-economică este privită de popor ca o judecată a lui Dumnezeu, dar nu este numită „judecată”, ci „criză”.
Ca restriştea să fie sporită prin neînţelegere!
Fiindcă atunci când se rosteşte un cuvânt pe înţeles, cum este „judecată”, se ştie şi pricina pentru care a venit restriştea, se ştie şi Judecătorul care a îngăduit-o, se ştie, în fine, şi scopul pentru care a fost îngăduită ea.
Iar când e folosit cuvântul „criză”, cuvânt neînţeles de toţi şi de oricine, nimeni nu ştie să lămurească nici de ce, nici de la cine, nici pentru ce.
Aceasta este singura deosebire dintre criza actuală şi criza care este de la secetă sau inundaţie sau război sau molimă sau omizi sau vreo altă năpastă.Mă întrebi de cauza crizei actuale, sau de cauza actualei judecăţi a lui Dumnezeu? Cauza este întotdeauna aceeaşi. Cauza secetelor, inundaţiilor, foametelor şi a celorlalte flageluri ale neamului omenesc este şi cauza crizei actuale.
Apostazia oamenilor.
Prin păcatul apostaziei au provocat oamenii această criză, şi Dumnezeu a îngăduit-o ca să-i trezească, să le deştepte conştiinţa, să-i înduhovnicească şi să-i întoarcă la Sine.
La păcate moderne, criză modernă.
Şi, cu adevărat, Dumnezeu S-a slujit de mijloace moderne pentru a-i cuminţi pe oamenii moderni: i-a lovit prin bănci, prin burse, prin finanţe, prin valută. A răsturnat casele de schimb valutar din întreaga lume, ca oarecând mesele schimbătorilor de bani în templul din Ierusalim. A pricinuit o panică nemaipomenită între comercianţi şi schimbătorii de bani. Înalţă, coboară, schimbă, tulbură, înspăimântă: face totul ca trufaşele căpşoare ale înţelepţilor europeni şi americani să se trezească, să li se deştepte conştiinţa şi să se înduhovnicească.
Ca cei ancoraţi în limanul siguranţei materiale să îşi aducă aminte de sufletul lor, să îşi recunoască fărădelegile şi să se închine Dumnezeului Preaînalt, Dumnezeului Celui viu.”
Sfantul Nicolae Velimirovici, ” Raspunsuri la intrebari ale lumii de azi – scrisori misionare „

*****************************************************

22814448_356837291431975_2189390565948895828_n.jpg

”Jumatate din iad e deja pe pamant, Antihrist este la usa si, daca inca nu bate in ea, e gata-gata s-o darame. Voi veti fi martorii imparatiei lui. Vor fi prigoniri peste tot. Ca sa va mantuiti, grabiti-va de faceti pomana si daruiti iubire frateasca.”
Sfântul Gavriil Ivireanul

*************************************************

22885896_356521408130230_8865492646849729808_n.jpg

”Sfantul Serafim Rose spunea ca diavolul face „minuni”, provoaca fenomenele cele mai spectaculoase, aduce oameni la biserica, face tot ce dorim atata timp cat reuseste sa ne insele. Ca sa ne dam seama cat de grava poate fi minciuna in unele cazuri, in Noul Testament avem un exemplu de pedeapsa capitala pentru crestini, sot si sotie, pe numele lor Anania si Safira, care au mintit pe Petru. Acesta le-a spus: „n-ati mintit oamenilor, ci lui Dumnezeu“ (cf. Fapte 5, 3-10), si amandoi au murit unul cate unul.
(…) Sa nu credem tot ce auzim! Spunea cineva, ca daca nu asculti stirile nu esti informat, iar daca le asculti esti dezinformat. Cam aceasta este realitatea intr-un veac in care minciuna tinde sa devina oficiala, si cand oamenii cu putere vor sa duca omenirea intr-o directie dorita de ei, cu ajutorul mass-media.
Imperiul lui antihrist va fi unul al minciunii, si cu cat oamenii se vor departa mai mult de adevar, cu atat mai repede acesta se va instala. Iar Adevarul nu il gasim la stiri, ci intr-o viata curata. Atunci vom avea discernamantul de a deosebi binele de rau si adevarul de minciuna.”
(Din: Singhel Ioan Buliga, Provocarile crestinului ortodox in zilele de astazi)

***********************************************************

22853227_356484321467272_6033860883355146760_n.jpg

”Domnul este pe Cruce. Treci, cu mintea, alături de El şi gândeşte-te cu ce ochi te-ar privi El de pe Cruce. Rămâi mai mult în această cugetare şi conştiinţa îţi va lămuri clar totul.”
Sfantul Teofan Zavoratul

************************************************

22894317_358562311259473_3509455936022433101_n.jpg

”– Gheronda, cum pot sa arat dragoste?

– Sa arat dragoste? Nu inteleg. Asta este ceva fals, prefacut. Sa existe inlauntrul nostru dragoste si ea sa ne dea in vileag, asta, da, o inteleg. Dragostea adevarata il incredinteaza launtric pe celalalt fara manifestari exterioare. Dragoste inseamna sa asculti cu durere mahnirea celuilalt. Dragoste inseamna si o privire indurerata si un cuvant pe care il vei spune cu durere celuilalt cand el se confrunta cu o greutate. Dragoste inseamna sa participi la durerea lui, sa-l odihnesti in necazul lui. Dragoste inseamna sa rabzi un cuvant greu pe care ti-l va spune. Toate acestea ajuta mai mult decat cuvintele multe si decat manifestarile exterioare.
Cand suferi launtric pentru celalalt, Dumnezeu il incredinteaza launtric de dragostea ta si atunci el o simte chiar si fara manifestari exterioare.”
Sf. Paisie Aghioritul, “Patimi si virtuti“

*******************************************************

23244452_358913337891037_3983166954861996898_n.jpg

”– Cum trebuie sa procedezi cand te cuprinde deznadejdea, caci te simti murdar de pacate?

– Un om duhovnicesc nu poate spune niciodata ca nu este pacatos. Se vede mai pacatos decat toti, dar face si fapte pe pocainta, se duce la manastire. Dispretul acesta fata de tine s-ar putea, de fapt, sa fie o autentica smerenie. Dar sa nu te diluezi in asa hal, incat sa nu mai ai nadejde de mantuire. Daca te dispretuiesti pe tine, asta insemna deja o mare biruinta. Insa sa nu te dispretuiesti in comparatie cu altii. Nu este bine! Se poate sa fie o mandrie ascunsa. „Nu sunt la nivelul lui cutare!” Dar ce ma intereseaza lucrul acesta? Eu raspund la nivelul pe care ii am eu. V-am spus, sunt pahare mari si pahare mici. Dar, fie­care pahar daca este plin, este desavarsit.
La masura la care esti tu, la masura aceea ti se si cere. Dupa darurile pe care le-a dat: adica la unul i-a dat un talant, la altul i-a dat trei, iar la altul i-a dat zece. Si le-a cerut sa-i inmulteasca dupa cat a primit fiecare. Mai vinovat este cel nepasator, care sta pe loc. Care sta si asteapta sa vie nu stiu ce.”

(Ne vorbeste Parintele Arsenie – vol 2)

***************************************************

 23472386_361135317668839_2541789225043304201_n.jpg

Mărturisire

Cred, Doamne, şi mărturisesc
Să Îţi urmez neîncetat –
Şi totuşi iar şi iar greşesc
Şi cad, mereu cad în păcat!

Vorbesc prea mult, tac prea puţin,
Aproapelui îi găsesc vină
Şi disperarea-mi dă venin
Că n-ai să mă primeşti la Cină!…

Mă mânii şi ades sunt rea
Şi vrednică-s doar de ocară,
Apoi mă-ncearcă spaima grea
De întunericul de-afară…

Nu e greşeală să n-o fac:
Din priveghere cad uşor,
Faptă şi cuget nu le-mpac
Deşi de cer mi-e dor, mi-e dor…

Eu patria cerească voi
Dar scara mea-i alunecoasă:
Puţin în sus, mult înapoi
Mă-nalţ şi cad neputincioasă!

…Şi iar mă lepăd de păcat –
În suflet candela-i aprinsă!
Mereu sperând că m-ai iertat
Şi că Îţi văd mâna întinsă!

– Nu mă lăsa şi mă primeşte –
Eu lupt cu-a mea nevrednicie
Şi chiar de fiinţa mea greşeşte
Tânjesc spre a Ta împărăţie

 

 

 

           

              SLAVA TIE DUMNEZEULE, IN VECI! Sursa:
https://stranaortodoxa.wordpress.com/2017/11/10/cuvinte-mangaietoare-si-de-suflet-ziditoare-culese-si-potrivite-si-apoi-voua-daruite-dar-din-dar/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *