,

Polonia ALBĂ, REFUGIAȚII AFARĂ: 60 000 de NAȚIONALIȘTI polonezi au cântat la Varșovia „Îl vrem pe Dumnezeu” și „Să gonim CANALIILE roșii!”


Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la Varșovia la un marș naționalist pentru a sărbători Ziua Independenței Poloniei.

FOTO: http://static1.evz.ro/image-original-605-388/cache/2017-11/varsovia-465×390.jpg

Marșul de sâmbătă seara a fost cea mai amplă manifestație de Ziua Independenței, din ultimii ani, trecând în plan secund evenimentele oficiale, scrie AP.

Masa manifestanților a fost foarte eterogenă: alături de tineri îmbrăcați în negru, cu fețele acoperite, puteai vedea familii cu cărucioare sau pensionari, mărșăluind umăr lângă umăr în rânduri strânse, sub o pădure de steaguri alb-roșii, în mijlocul exploziilor de petarde sau al torțelor fumigene.

Participanții au intonat vechi cântece patriotice și religioase poloneze: „Dumnezeu, Onoare, Patrie”, „Slavă eroilor noștri” sau „Îl vrem pe Dumnezeu”, din ultimul a citat câteva versuri și Donald Trump, în memorabilul său discurs de la Varșovia, din luna iunie.

Grupuri mai mici au scandat și „Polonia pură, Polonia albă”, „Refugiații afară”. Pe un banner scria „Europa albă a națiunilor surori”. Unii participanți aveau în mâini bannere cu așa-numita „falanga”, un braț cu o sabie-cruce, simbol al unei organizații de dreapta din anii 1930. Una dintre lozincile favorite a sunat așa: „Cu lovituri de ciocan, cu lovituri de seceră, să gonim canaliile roșii”.

FOTO: http://evz.ro/uploads/2017-11/varsovia-1.jpg

Televiziunea poloneză de stat, TVP, a numit manifestația „un mare marș al patrioților”.

„A fost o priveliște minunată”, a declarat ministrul de Interne Mariusz Blaszczak.

„Suntem mândri că atât de mulți polonezi au ținut să participe la aniversarea legată de sărbătorirea Zilei Independenței.”

În paralel, o grupare anti-fascistă a organizat un protest de mici dimensiuni. Organizatorii i-au ținut separați participanții la cele două evenimente, pentru a preveni violențele, dar câteva mici incidente tot s-au înregistrat.

Kamil Staszalek, unul dintre cei 60.000 de oameni care, potrivit estimărilor poliției, au participat la marele marș, a avertizat că nu trebuie făcute generalizări: „Aș spune că unii oameni de aici au într-adevăr concepții extremiste, poate 30% dintre participanți, însă 70% pur și simplu manifestează pașnic, fără a striga sloganuri fasciste.” Citat de AP, Staszalek a declarat că el personal participă pentru a „cinsti memoria celor care au luptat pentru libertatea Poloniei”.

FOTO: http://evz.ro/uploads/2017-11/varsovia-2.jpgSursa: http://ortodoxinfo.ro/2017/11/14/polonia-alba-refugiatii-afara-60-000-de-nationalisti-polonezi-au-cantat-la-varsovia-il-vrem-pe-dumnezeu-si-sa-gonim-canaliile-rosii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *